Mesologie
Mesologie combineert de inzichten van Westerse geneeskunde met de wijsheid van traditionele geneeswijzen zoals de Chinese Geneeskunde, Ayurveda en (Oosterse) kruidenleer. Een uitgebreide diagnose legt de achterliggende oorzaak van je klachten bloot, en leidt tot een effectieve behandeling.
Wat levert Mesologie op?
Mesologie brengt meer balans in het hele lichaam, waardoor klachten afnemen en regelmatig zelfs helemaal verdwijnen. Ik doe een grondig onderzoek naar de oorzaak van je klachten, waardoor ik je een helder en concreet gezondheidsplan mee kan geven. De behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende geneeswijzen. Je leert wat wel en niet goed voor je is, en zo kun je ook in de toekomst klachten voorkomen en je gezondheid op de lange termijn bevorderen.
Voor wie Mesologie?
Door de lichaamsvriendelijke manieren van onderzoek en de natuurlijke therapie vorm is mesologie geschikt voor alle leeftijdscategorien; van baby’s tot senioren. Iedere leeftijdscategorie kent zo haar eigen klachten waar mesologie iets in kan betekenen, kijk voor meer informatie bij “Voor Wie”.
Bij welke klachten?
Een mesoloog behandelt vaak vage klachten waarvan je niet goed weet waar ze vandaan komen, laat staan hoe je er weer vanaf komt. Vaak zijn dit klachten die geleidelijk zijn ontstaan en al enige tijd aanwezig zijn, maar dat hoeft niet. Ook kortdurende, maar steeds terugkerende klachten, zoals diarree, obstipatie, blaasontstekingen, oorontstekingen, heftige verkoudheden enz. kunnen goed door de mesoloog worden behandeld.
Een mesoloog kan bijwerkingen van reguliere medicijnen verminderen of laten verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan de ontregelde stoelgang na gebruik van antibiotica of ondersteuning bij de immense vermoeidheid, die na een chemokuur kan ontstaan.
Met acute klachten zoals een gebroken been of levensbedreigende klachten zoals een hartaanval of CVA gaat u altijd direct naar het ziekenhuis en niet naar de Mesoloog. De mesoloog behandelt geen kanker maar kan wel goed ondersteunend zijn aan de reguliere behandeling.
Kijk voor meer informatie bij het overzicht “Klachten”.
Hoe ga ik te werk?
Ik ga samen met de patiënt aan de slag om de wortel van een klacht aan te pakken. Ik begin met het doorspreken van het vooraf door de patient ingevulde intakeformulier. Daarna doe ik een pols-en tong onderzoek en ga vervolgens je lichaam uitgebreid ‘doormeten’ aan de hand van meetpunten op je handen en voeten. Indien nodig voer ik een lichaamenlijk onderzoek uit (bewegingsapparaat). Deze verschillende onderzoektmethodes gezamenlijk geven mij inzicht in het ontstaan van je klacht.
Kenmerkend voor Mesologie
- Zelfgenezende kracht; jouw lichaam heeft alles in zich om te kunnen genezen. Mesologie spreekt dit vermogen van je lichaam aan, en versterkt dit wanneer je zelfgenezend vermogen verzwakt is.
- Combineert verschillende geneeswijzen; Oost en West komen samen in Mesologie.
- Geeft inzicht in de werking van je hele lichaam; helpt je bewust te worden wat voor jou persoonlijk goed is om je gezondheid te herstellen en te behouden.
- Zoekt naar de oorzaken van klachten; klachten zijn een uiting van verstoringen in je lichaam. Door de verstoringen aan te pakken verdwijnen je klachten.
- Vriendelijk’ voor het lichaam; diagnose en behandeling kunnen daardoor ook veilig ingezet worden bij behandeling van kwetsbare groepen zoals baby’s en ouderen.
Bestaat Mesologie al lang
Mesologie is een relatief nieuw begrip in de gezondheidszorg. Het woord Mesologie is een samenvoeging van twee Griekse woorden, te weten mesos (μέσος) wat “midden” betekent en logos (λόγος) wat “de leer” betekent. Het staat in het midden tussen de reguliere en alternatieve “leer”, ook wel complementaire geneeskunde genoemd. Mesologie bestaat sinds 20 jaar, maar maakt gebruik van behandelwijzen die al eeuwenoud zijn.
Waarin is een mesoloog opgeleid?
De basis wordt gevormd door een grondige kennis van anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie, farmacologie, interne geneeskunde en de integratie van complementaire geneeswijzen. Dit zijn die complementaire geneeswijzen, die zich zelf reeds lang empirisch (in de praktijk)hebben bewezen en veelal inmiddels ook een wetenschappelijke basis hebben.
 :
Een mesoloog is opgeleid in:
• Westerse geneeskunde;
• Traditionele Chinese geneeskunde;
• Ayurveda (traditionele Indiaase geneeskunde);
• Orthomoleculaire geneeskunde;
• Fysische Homeopathie;
• Electro Fysiologisch Onderzoek (diagnostische meting);
Gediplomeerde mesologen staan geregistreerd bij het Register voor Mesologen (RM)en zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging Voor Mesologie (NVVM). Deze vereniging regelt onder andere de klachtenprocedure, de beroepsethiek en het tuchtrecht. Het Register is de kwaliteitsbewaker middels onder andere visitaties en toezicht op verplichte bij -en nascholingen.
Waardoor ontstaat ziekte?
Ons lichaam wordt dag en nacht blootgesteld aan invloeden van buitenaf en van binnenuit. Dit is een normaal proces waarop het lichaam zich steeds aanpast. Het vermogen om aan te passen is gezondheid. Pas wanneer we niet meer (geheel) in staat zijn om ons aan te passen ontstaan er klachten en zijn we dus uit balans. Bij invloeden van buitenaf kun je denken aan bacteriën, virussen, een trauma (fysiek=ongeluk of emotioneel=overlijden dierbare), weersomstandigheden, voeding, gifstoffen, uitlaatgassen en medicijnen. Van binnenuit zijn bv. verstoringen in de hormoonhuishouding, emotionele gebeurtenissen, …